ShiatsuWellingImage ShiatsuWellingLogo

Wat is shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk, het is een oude massagetherapie afkomstig uit Japan. Het is meer dan masseren alleen, naast de spieren die worden gemasseerd, worden de zenuwbanen gestimuleerd en de meridianen in balans gebracht.
Hierdoor ontstaat er een grote ontspanning en komt er meer “ruimte” in het lijf. Shiatsu (spreek uit: sji  jatsoe) heelt niet alleen het lichaam maar de gehele mens, een behandeling is weldadig voor lichaam èn geest.

Shiatsu is een veilige en natuurlijke methode ter preventie van èn voor het genezen van zowel acute als chronische klachten. De massage is gericht op het herstel van de balans, het natuurlijke evenwicht in het lichaam. Vaak is daar maar een klein (shiatsu) duwtje voor nodig en wanneer de juiste gebieden zijn gestimuleerd zal het lichaam zelf verder werken aan het herstel. U voelt zich nadien duidelijk fitter en levendiger.

Wanneer is shiatsu nodig?
Wanneer wij niet meer in staat zijn op een bevredigende manier te reageren op (veranderingen in) onze omgeving en daar last van hebben, kan shiatsu ons helpen weer in balans te komen.
In het algemeen kun je zeggen dat gezondheid is dat men zich zowel lichamelijk àls geestelijk àls sociaal goed voelt. De kern van de zaak is dat ons welbevinden afhankelijk is van een goede balans tussen lichaam en geest, tussen eisen en mogelijkheden. Constitutie en conditie spelen hierin natuurlijk ook een rol.

Veel klachten zijn eenvoudig te behandelen met shiatsu. Hieronder twee voorbeelden:

- Ten eerste ten gevolge van stress: het lichaam kan zich niet meer ontspannen of herstellen en in ons hoofd gaan we vaak “malen”. Gevolgen: wij slapen licht of wij slapen slecht in. Maar ook hoge bloeddruk, maag- en darmklachten of verhoogde spierspanning kunnen het gevolg zijn. Een verhoogde spierspanning kan trouwens ook de oorzaak zijn van spier-, pees- of gewrichtsklachten.

- Ten tweede door te weinig òf teveel energie: een storing in onze energiestromen kan er de oorzaak van zijn dat een orgaan niet helemaal goed functioneert.
Je bent snel moe of hebt bijna de kracht in je rug niet om rechtop te lopen. Maar ook een te grote dosis energie kan ziek maken. Mensen die zich nooit echt kunnen ontspannen, die de controle over zichzelf of anderen niet willen opgeven, die de situatie steeds de baas willen zijn, vertonen vaak de neiging om energie vast te houden in hun nek en in hun schouderstreek.
Bij deze mensen is de energiestroom op bepaalde plaatsen gestagneerd of geblokkeerd. De gevolgen zijn ondermeer schouder- en armpijn.

© Shiatsu Pratijk Liesbeth Welling, Eelde Paterswolde